• Home
  • Jarní houby
  • Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) – Vynikající jarní houba s léčivými účinky
čirůvka májovka

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) – Vynikající jarní houba s léčivými účinky

Čirůvku májovku musí znát každý jarní houbař! Jde o delikátní a velmi hojnou houbu, kterou můžete v kuchyni použít do omáček, polévek i pod maso. Kromě chuťového zážitku nabízí májovka i silné léčivé účinky. Naučte se se mnou čirůvky májovky najít i rozpoznat.

Čirůvka májovka je jednou z prvních jarních hub, které můžete do košíku dát. Víte však, jak tuto houbu najít, poznat a na jaké charakteristické znaky májovky si dát pozor, aby nedošlo k nebezpečným záměnám za jedovaté druhy hub? Staňte se zkušenými houbaři. Užitečné rady i tipy najdete nejen na mém youtube kanále Šumavská houbička, ale také v mé knize.

Kde roste čirůvka májovka a kde ji hledat?

Čirůvka májovka roste od dubna do začátku června. Najít ji můžete v době, když se příjemně oteplí. Vrchol růstu čirůvky májovky se shoduje s dobou, kdy vykvetou řepková pole.

Májovku hledejte především na loukách, pastvinách, podél lužních lesů, na zahradě nebo v parku. Jde o houbu, která roste v tzv. čarodějných kruzích, kdy se podhoubí rozrůstá do kruhu a na jeho okraji pak vyrůstají nové plodnice májovek. Čarodějné kruhy mohou být být desítky (až stovky) let staré a stále se zvětšují. Travnaté kruhy jsou jasně viditelné. Tráva v kruhu je vyšší a tmavší než ta okolní. Májovky se v této trávě schovávají a rostou každý rok.

Májovku lze najít jednotlivě, častěji však ve velkých skupinách.

Jak poznat májovky? Jak vypadá čirůvka májovka?

Klobouk májovky dorůstá až do 10 cm šířky. Má bělavou, u žluté variety okrově žlutou barvu. Povrch je suchý, hladký. V mládí je klobouk vypouklý, později se stává až plochý s podvinutým okrajem. Ve stáří se pak tvar klobouku zvlní.

Pod kloboukem najdete nízké a velmi husté bělavé lupeny, které připomínají zavřenou knihu. Později se zbarvují do krémova či okrově žluta.

Noha je zbarvená stejně jako klobouk, je válcovitého tvaru, dole lehce rozšířená. Dužnina houby je bílá a třepí se na podélná vlákna.

Houba má velice výraznou vůni, která připomíná čerstvou mouku. Výrazné aroma se tepelnou úpravou lehce vytrácí, přesto je vůně stále silná. Pokud vám tedy houba nevoní za syrova, pravděpodobně vám nebude vonět ani na talíři.

košík čirůvky májovky

Věděli jste, že: Čirůvka májovka je považována za léčivou houbu? Při pravidelné konzumaci výrazně snižuje hladinu cukru v krvi, je tedy zvláště doporučována diabetikům.

Čirůvka májovka záměna? Májovka má jedlé, nejedlé i jedovaté dvojnice

Čirůvka májovka se může setkat na jedné louce s rovněž jednou čirůvkou dvoubarvou, která se v mládí dobře odlišuje fialovou nohou. Nicméně ve stáří se fialová barva na noze vytrácí a není tak výrazná. V takový moment tak může vypadat velmi podobně jako čirůvka májovka. Čirůvka dvoubarvá je spíše pozdně podzimní houba, ale mnohdy vyrůstá i na jaře.

Závojenka olovová je podobná smrtelně jedovatá houba, která se však liší dobou růstu i biotopem. Závojenka olovová vyrůstá během léta v listnatých lesích pod duby, buky a habry. Kromě toho je poměrně vzácná. Od májovky ji odlišíte hlavně podle barvy lupenů, které jsou růžové a ve spodní části výrazněji baňatou nohou. Pozor, mladé plodnice závojenky ještě nemají vybarvené lupeny do růžového odstínu.

Vláknice začervenalá, která se v mladá májovce podobá, ale rozlišit se dá poměrně snadno. Po zmáčknutí na vláknici se místo poranění zbarvuje do červené barvy. Ve stáří je vláknice již celá červená. Vláknice začervenalá nemá výrazné moučné aroma, které je pro májovku tak typické.

Čirůvka bílá je nejedlá, tedy se záměny není třeba tolik bát. V nejhorším případě si člověk jen nepochutná. Tato houba zapáchá a je hořká. Vyrůstá od srpna do listopadu pod listnatými stromy. Tedy od májovky se liší jak dobou růstu tak i místem výskytu.

Čirůvka májovka recepty – Hodí se do smetanové omáčky, polévky i na topinku

Májovka je jarní nejvoňavější houbička a mnozí houbaři se nemohou dočkat až si uvaří delikátní smetanovou omáčku z májovek. Já si májovky oblíbila především na houbové topince. Opečené na pánvi na másle nebo sádle nemají chybu! Pokud si chcete májovku užít ve společnosti masa, pak určitě doporučuji přidat je k pečeným vepřovým kotletám. nabídnout vám mohu i recept na falešnou dršťkovou z májovek.

Pokud máte rádi houby naložené nakyslo, i pro tuto úpravu se májovka hodí. Po krátkém povaření je lze rovněž i zamrazit. Nepříliš vhodná je májovka k sušení.