Lakovka ametystová má vždy v mém košíku místo, a to hned z několika důvodů. Líbí se mi kontrast „prašivkového“ vzhledu a skvělé chuti. Zkrátka mě baví ty udivené pohledy, když dám lakovku do jídla a ještě více mě pak baví, to překvapení všech strávníků, že taková „prašivka“ může chutnat dobře. Odvážíte se lakovku také zkusit?
Kdy a kde lakovka ametystová roste
Lakovka ametystová (Laccaria amethystina) je jednou z nejpůvabnějších hub, které můžeme nalézt v našich lesích. Od června do října roste hojně v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, kde ji najdete na vlhké půdě, mezi spadaným listím nebo na tlejících větvích a dřevu.
Její fialově zbarvený klobouk je plochý, vmáčklý, někdy až zvoncovitý nebo klenutý, a okraje jsou jemně zvlněné a rýhované. Povrch klobouku je hladký, ale postupem času se může stát jemně vločkatým.
Lakovka ametystová má válcovitou nohu, která je někdy zkroucená a vláknitá, a barvu má stejnou jako klobouk – fialovou, na spodku přecházející do bělavé.
Dužnina této houby je pružná a vodnatá, zpočátku fialová, ale postupně se mění na nahnědlou. I přesto, že má nevýraznou chuť a vůni, je tato houba jedlá a lze ji využít v kuchyni. Doporučuje se však sbírat pouze kloboučky, neboť noha je tuhá.
Lakovka ametystová je chutná a hodí se nejen do houbových směsí
Lakovka není příliš vydatná, a proto je ideální pro přípravu houbových směsí s jinými druhy. Osobně ji často přidávám ke smaženým nudlím či k bulguru. Hodí se do rychlých receptů s masem i bez masa. Fialové zbarvení se tepelnou úpravou mění až na černou, a tak v jídle neděsí.
Zajímavostí u lakovky ametystové je její schopnost snadno absorbovat toxické látky, jako je arsen a cesium. Z tohoto důvodu by se měla sbírat pouze v ekologicky nezatížených oblastech, kde není riziko kontaminace.
Lakovka ametystová záměna
Lakovka není jedinou fialovou houbou, kterou můžete v lese najít. Houbaři si ji mohou splést s čirůvkou fialovou (Lepista nuda), která má podobné zbarvení, ale je mohutnější a má odlišnou vůni a chuť. Čirůvka fialová je za syrova jedovatá, po tepelné úpravě velmi chutná a zdravá. Fialové zbarvení mají také některé druhy nejedlých či mírně jedovatých pavučinců (například pavučinec kozlí, pavučinec fialový, pavučinec bělofialový, pavučinec kafrový).
Naučím vás být zkušenými houbaři!
Pokud si nejste jistí, jak lakovku najít a poznat, začněte sledovat má houbařská videa. Na mém YouTube kanále Šumavská houbička vás zasvětím do tajů celoročního houbaření a ukážu vám, jaké houby sbírat, jakým se vyhnout a jak obsah košíku chutně a jednoduše zpracovat. Velkým pomocníkem je i knižní houbařský průvodce Šumavská houbička v lese.
Lakovka ametystová je nejen krásná, ale i poměrně chutná houba, kterou stojí za to vyzkoušet v kuchyni. Její fialové kloboučky dodají vašim pokrmům nejen zajímavý vzhled, ale i příjemnou, jemnou chuť.