• Home
  • Podzimní houby
  • Čirůvka havelka je vynikající podzimní houba! Poradím, jak ji rozeznat od jedovatých čirůvek
čirůvka havelka

Čirůvka havelka je vynikající podzimní houba! Poradím, jak ji rozeznat od jedovatých čirůvek

Čirůvka havelka je oblíbená, přesto často přehlížená houba, kterou by neměl opomenout žádný houbař. Poradím vám, jak ji v lese poznáte i na jaké záměny si dát pozor.

Jak vypadá čirůvka havelka?

Má typický stříbrošedý klobouk s fialovým nebo šedočerným nádechem, který dorůstá až do šířky 10 cm. Jeho hladký povrch se za vlhka stává mírně lepkavým, a zajímavé je, že klobouk lze téměř celý sloupnout směrem ke středu. Tento znak houbařům velmi pomáhá odlišit havelku od jiných druhů.

Klobouk je v mládí zvoncovitý, ale s věkem získává plochý tvar se středovým hrbolkem, zatímco okraje mohou být zvlněné. Pod kloboukem se nacházejí tenké lupeny, které jsou husté, zpočátku bílé a později lehce šedé s fialovým nádechem; stářím postupně žloutnou.

Nohu má havelka kyjovitou nebo válcovitou, s pevnou, bílo žlutou dužninou, která příjemně voní a chutná moučně.

Jaká je chuť a vůně čirůvky havelky?

Jedná se o jednu z nejchutnějších čirůvek, s jemně moučnou chutí a aromatem, což z ní dělá ideální houbu na másle s chlebem nebo jako přísadu do polévek a omáček. Havelka navíc přináší i zdravotní benefity – má protirakovinné, antioxidační a antibakteriální vlastnosti a její hypoglykemické účinky ocení diabetici.

čirůvka havelka recepty

Čirůvka havelka je vynikající houba na kyselo i do omáčky. Vyzkoušejte čirůvka havelka recepty od Šumavské houbičky.

Kde roste čirůvka havelka?

Tuto houbu najdete od září až do konce podzimu, někdy i v prosinci, převážně v jehličnatých lesích s písčitým podložím. Roste často v malých koloniích poblíž cest, a nejčastěji ji najdete pod smrky, borovicemi a jedlemi, se kterými žije v symbióze. V listnatých lesích na ni narazíte vzácněji.

Podívejte se na houbařské video od Šumavské houbičky

Pozor na záměnu: Která čirůvka je jedovatá?

Havelku je možné zaměnit s několika jedovatými druhy, které se liší drobnými, ale rozpoznatelnými znaky.

Čirůvka mýdlová je tvarově i barevně proměnlivá, jedovatá houba. Má nepříjemné saponátové aroma a hořkou chuť.

čirůvka havelka záměna

Například čirůvka odlišná má klobouk se žlutozeleným odstínem a nahořklou chuť, což ji odlišuje od havelky.

Čirůvka žíhaná je další jedovatá houba, která má při řezu našedlou dužninu a velmi hořkou chuť. Její klobouk je tmavě žíhaný a na rozdíl od havelky má spíše špičatý hrbolek.

Čirůvka tygrovaná, ač vzácná, je jedovatá houba s plstnatým až šupinatým povrchem klobouku.

Další možná záměna je s čirůvkou zemní, která se sice dříve označovala jako jedlá, dnes však víme o jejích rizicích, které mohou způsobit rozpad svalových tkání, takže ji raději nekonzumujte. Tato houba má menší, jemně šupinatý klobouk a šedohnědou barvu.

Další nejedlou houbou, se kterou by se nezkušený houbař mohl setkat, je penízovka širokolupenná, která způsobuje žaludeční obtíže. Na rozdíl od čirůvky havelky má nahořklou chuť a zemitou vůni.

čirůvka havelka

Praktický průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí, jak v lese poznat nejznámnější houby jedlé, nejedlé, jedovaté i ty léčivé. unikátní knihu nejen pro houbaře začátečníky koupíte na www.sumavskahoubicka.cz