• Home
  • Pěstování hub doma
  • 5 důvodů, proč si začít pěstovat hlívu růžovou – Vypěstuje ji každý a chutná jako slanina!

5 důvodů, proč si začít pěstovat hlívu růžovou – Vypěstuje ji každý a chutná jako slanina!

Milujete houby, ale v zimě vás to na sběr příliš neláká? Pak vám nabídnu řešení! Začněte si pěstovat houby doma, první sklizeň už vás čeká po dvou týdnech! Hlíva růžová je vhodná pro začátečníky, výborně chutná a je vysoce léčivá. Tady máte 5 důvodů, proč začít s pěstováním hlívy růžové.

Zimní houbaření se vám nedaří? Užijte si čerstvé a zdravé houby i když není sezona hřibů. Pěstování hub je moderní koníček, který vás bude bavit a zkrátí vám čekání na letní procházky v lese. Proč si začít pěstovat hlívu růžovou doma?

Vypěstovat hlívu růžovou zvládne každý začátečník

Myslíte si, že pěstování hub je těžké a budete k tomu potřebovat speciální vybavení? Opak je pravdou! Takovou hlívu růžovou vám vypěstuje i malé dítě! Jediné, co si budete muset koupit je zaočkovaný extrakt, který je připravený k okamžitému plození. Už za dva týdny budete mít první hlívu růžovou připravenou ke konzumaci. 

Houbový substrát pořídíte na e-shopu www.sumavskahoubicka.cz

Neodolatelná chuť slaniny

Hlíva růžová je známá a oblíbená houba především pro svou chuť. Spojením s paprikovým kořením vám dokáže na pánvi imitovat slaninu. Stačí ji lehce osmahnout do křupava a vegetariánská slanina je na světě. Velmi často je hlíva růžová připodobňována svou chutí také k mořským plodům, kterým je vzhledově vzdáleně podobná. Z hlívy růžové si můžete uvařit i další skvělá jídla. Hodí se do zeleninového salátu, do houbové omáčky či do vydatné polévky s houbami. 

Hlíva růžová do sebe velmi dobře vtahuje chutě ostatních surovin, tudíž se dá s její výslednou chutí kouzlit dle libosti. Například hlíva růžová na másle a se smetanou je chuťově velmi podobná muchomůrce růžovce, která je nejchutnější mezi letními houbami. 

Hlíva růžová ale také příjemně voní. Už během růstu ze substrátu vás omámí svým aroma! Krásná vůně této houby zůstává i po tepelné úpravě, zatímco výrazná růžová barva se vytrácí. 

Hlíva růžová je nejkrásnější z hlív

Hlívy jsou krásné houby, ale pokud byste chtěli vybrat tu nejkrásnější, rozhodně to bude hlíva růžová. Její syté růžové zbarvení připomíná růžový korál v moři nebo okrasnou květinu. Garantuji vám, že se během růstu budete chodit kochat touto nádhernou houbou, která se vám bude měnit před očima. Možná vám bude až líto, když bude připravena ke sběru. Naštěstí substrát s hlívou růžovou plodí vícekrát. 

Hlíva růžová je léčivá houba

O tom, že hlíva je léčivou houbou, jste slyšeli jistě především ve spojitosti s hlívou ústřičnou. Ovšem ani další druhy hlív na tom nejsou s léčivými účinky nijak špatně. Hlíva růžová je známá pro své pozitivní dopady na lidské zdraví. Velmi dobře posiluje naši imunitu před virovými onemocněními, bojuje s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a zmírňuje stres, pomáhá při vysokém krevním tlaku a zlepšuje kvalitu spánku.

Rychlý růst hlívy růžové při pěstování v domácích podmínkách

Jak jsem již zmínila, hlíva růžová je ideální volba, pokud s pěstováním hub v domácích podmínkách teprve začínáte. Jediné, co houba vyžaduje je vyšší teplota (něco mezi 16 – 29 stupni Celsia) a dostatečnou vlhkost, kterou zajistíte každodenním postřikováním. Při pěstování hlív je třeba dbát na přísun čerstvého vzduchu. Substrát se tak nesmí zavírat do malých nevětraných prostorů. V takovém případě bude hlíva růst do zdeformovaného vzhledu.