Hlíva citronová (Pleurotus citrinopileatus) – Lahodná žlutá hlíva

Jak vypěstovat hlívu citronovou? Hlíva citronová patří mezi velmi chutné druhy hlív, které rychle rostou! Při dodržení správných podmínek, lze hlívu ze substrátu sklízet již po 10 dnech. Hlíva citronová se hodí do smetanové omáčky, houbové kulajdy i na houbové stripsy.

Odjakživa mě fascinovaly netradičně zbarvené houby, které si mohu dát na talíř. Mezi takové patří například fialová lakovka ametystová nebo sírovec žlutooranžový. Když jsem se rozhodla začít s domácím pěstováním hub, první volba padla na hlívu citronovou. Její zářivě žlutá barva mě okamžitě uchvátila!

Původ a léčivé účinky

Hlíva citronová pochází z Japonska a byla vyšlechtěna z hlívy miskovité. Jde o vynikající jedlý druh s výraznými zdravotními přínosy – pomáhá snižovat cholesterol a působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Tato teplomilná houba je v našich podmínkách poměrně vzácná, v přírodě ji lze výjimečně najít na kmenech listnatých stromů, jako jsou buk, ořešák, jilm nebo habr. Objevuje se během teplých měsíců a může být zaměněna s hlívou hnízdovitou, která je nejedlá a lze ji rozeznat podle charakteristického zápachu.

Hlíva citronová pěstování – Jak vypěstovat hlívu citronovou

Pokud si chcete vychutnat hlívu citronovou nejen vizuálně, ale i na talíři, nejjistější cestou je domácí pěstování. Můžete si pořídit sadbu na dřevěných kolíčcích nebo substrát připravený k okamžitému plodění – právě tuto možnost jsem zvolila já.

Hlíva citronová je ideální pro začátečníky. Stačí naříznout sáček se substrátem a místo řezu pravidelně zvlhčovat rozprašovačem. Houba potřebuje alespoň šest hodin denního světla, ale nesmí být vystavena přímému slunci. Pokud ji pěstujete v interiéru, nejlépe se jí bude dařit v koupelně nebo v kuchyni poblíž dřezu. První sklizeň lze očekávat už po jednom až dvou týdnech, přičemž substrát může plodit až třikrát, pokud mu zajistíte optimální podmínky.

Jak hlívu citronovou využít v kuchyni?

Pokud se vám podařilo vypěstovat hlívu citronovou doma nebo na zahradě, čeká vás zasloužená odměna v podobě vynikajících houbových pokrmů. Neodkládejte však sklizeň – starší plodnice ztrácí svou sytě žlutou barvu, blednou a rychle tvrdnou, což ovlivňuje jejich chuť i texturu.

Hlíva citronová je velmi křehká, a proto se hodí především do receptů, které nevyžadují dlouhé vaření nebo pečení. Nejlépe vynikne při krátkém restování na oleji či másle, například jako křupavá příloha k topince. Do polévek ji přidávejte až ke konci vaření – skvěle se hodí například do oblíbené falešné dršťkové z hlívy. Doporučuji prohlédnout kategorii hlíva citronová recepty.