• Home
  • Léčivé houby
  • Jidášovo ucho je výborná houba, která posiluje imunitu a hodí se nejen do čínských jídel

Jidášovo ucho je výborná houba, která posiluje imunitu a hodí se nejen do čínských jídel

Bolcovitka bezová, ucho Jidášovo nebo černá houba (Auricularia auricula-judae, Hirneola auricula-judae). Všechny tyto názvy spojuje jedna houbička rostoucí na černém bezu a vypadající jako lidské ucho. Prozradím vám, jak jidášovo ucho najít, jak ho poznat i jakým způsobem ho využít. 

Na úvod je třeba říci, že ucho Jidášovo je v posledních letech stále sbíranější houba. U houbařů má oblibu hned z několika důvodů. Roste po celý rok, sbírat se dá i během zimní sezóny, jídlu dodává nejen cenné látky, ale i příjemný křupavý element. Houba je vhodná pro houbaře začátečníky pro svůj typický vzhled. A konečně je to také významná léčivá houba – umí zabojovat s viry a posílit imunitu. Své pozitivní účinky dokáže zacílit i na pleť, nehty a vlasy, což ocení nejen ženy houbařky. 

Kde Jidášovo ucho roste? 

Bolcovitku bezovou najdete nejčastěji na kmenech a větvích černého bezu. Vyrůst ale může také na vrbě, buku. Ideální místo pro růst ucha Jidášova je vlhké, tmavší. Zkuste se porozhlédnout u potůčků, cest, či u břehů řek. 

Jak ucho Jidášovo vypadá? 

Zvláštní název ucho Jidášovo je odvozen od vzhledu houby. Houba nápadně připomíná lidský boltec. Dle legendy je to tak, že Jidáš se po své zradě Ježíše Krista oběsil na bezu a k větvi mu přirostlo ucho. 

Plodnice bolcovitky bezové jsou 2 až 7 centimetrů široké, jsou na dotek gumovité, chrupavčité, lasturově vytvarované. K větvi jsou přirostlé bokem. Roste ve skupinách i jednotlivě. Je tmavě hnědé, červeno hnědé, za sucha zcela černé. 

Pokud najdete čerstvě vyrostlé plodnice, (po dešti, při oblevě v zimě) jsou plné vody, pružné. V období sucha jsou plodnice seschlé, na pohled téměř nenápadné. I suché plodnice lze sbírat. Pozor je třeba dát jen na to, aby plodnice bolcovitky nebyla příliš stará. To poznáme tak, že houba už není na pohled úplně pěkná, je obrostlá jemnou řasou, ucho už nedrží pohromadě a trhá se. 

Kdy se Jidášovo ucho vydat? 

Důležité je vyrazit v období, kdy je velká vlhkost. Pár dní po dešti, zimní obleva – to je záruka velkého úlovku. Většina bezů pak bývá doslova obsypána plodnicemi bolcovitky bezové. Do košíků to pak krásně přibývá! 

Jidášovo ucho a jeho léčivé účinky 

I když tak rozhodně nevypadá, je ucho zásobárnou zdraví. Zvláštně tvarovaná houba má úžasné antivirové schopnosti a velmi pozitivní vliv na naši imunitu. Proto bych doporučovala zařadit ucho Jidášovo na svůj jídelníček především v období chřipek. Houba umí pomoci při léčbě hemoroidů, vysokém krevním tlaku. Působí příznivě na kardiovaskulární systém. Brání trávicím potížím. Čistí krev. Pomáhá při stavech fyzického i psychického vyčerpání. 

Ucho Jidášovo obsahuje velké množství vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, fosforu, čímž dobře působí na pokožku, vlasy, nehty a svaly. 

TIP! Vyzkoušejte si jednoduchou masku z Jidášova ucha. Budete mít pleť božsky hladkou, vyživenou a zářící!

Křupavé Jidášovo ucho – Ty nejlepší recepty!

Bolcovitka bezová je považována za gurmánskou houbu, nikoliv pro svou chuť či vůni, jak by se dalo očekávat. Její kouzlo je v konzistenci. Houba dodá každému pokrmu křupavost. Proto je nejčastěji používáná v čínské kuchyni, která je známá pro použití čerstvých a zdrahých surovin. 

Ucho Jidášovo lze konzumovat čerstvé, tepelně neupravené. Pokud si však chcete vychutnat houbový čaj z ucha Jidášova, je potřeba jej nechat vyvařit. Vyvařenou houbu pak můžete přidat dál do dalšího receptu. 

Já používám jidášovo ucho nejčastěji v těchto receptech:

Čaj z jidášovo ucha 

Polévka z Jidášovo ucha

Asijský mrkvový salát s Jidášovo uchem

Křupavá topinka s lilkem a Jidášovo uchem

Vepřová panenka se zeleninou a černou houbou

Smažená rýže s Jidášovo uchem