Hlíva citronová (Pleurotus citrinopileatus) – Lahodná, žlutě zbarvená i léčivá houba

Vždy se mi líbily netradičně zbarvené houby, které si mohu dát na talíř! Příkladem takových hub může být například fialová lakovka ametystová nebo sírovec žlutooranžový. Když jsem se rozhodla pro pěstování hub doma, padla první volba na hlívu citronovou! Ta žlutá mě fascinovala!

Hlíva citronová je houbou, která pochází z Japonska a byla vyšlechtěna z hlívy miskovité. Jedná se o výborný jedlý druh, který je doporučován ke konzumaci i pro své léčivé účinky. Funguje jako prevence před vznikem nádorových onemocnění a účinně snižuje cholesterol. Jde o teplomilnou houbu, v našich končinách vzácnou. V přírodě ji může velmi zřídka najít na kmenech listnatých stromů (buk, ořešák, jilm nebo habr). Najít ji můžeme v teplých měsících roku, pozor lze si ji zaměnit s podobnou hlívou hnízdovitou, která je nejedlá a poznat ji můžete především podle zápachu, který se z ní line.

Pokud si chcete užít hlívu citronovou na pohled i na talíři, je třeba přidat ruku k dílu a hlívu si vypěstovat v domácích podmínkách. Možností je koupě sadby na dřevěných kolíčcích nebo již připraveného substrátu, který plodí ihned. Tuto možnosti jsem zvolila i já.

Pěstování hlívy citronové je vhodné pro pěstitele začátečníky. Sáček se substrátem je třeba naříznout a místo řezu pak pravidelně zvlhčovat poprašováním. Houba potřebuje minimálně 6 hodin denně denní světlo, ale ne přímé sluneční. Pokud pěstujete v interiéru, bude se jí dařit v koupelně či v kuchyni blízko dřezu. Hlívu vyrostlou ze substrátu můžete začít sklízet po týdnu až dvou. Substrát při dodržení optimálních podmínek plodí 2x až 3x.

Vyzkoušej také! Pokud se ti líbí exoticky zbarvené houby, nadchne tě hlíva růžová!

Recepty z hlívy – Hlíva citronová je lahůdka, ale musíte na ni opatrně!

Pokud se vám podařilo hlívu citronovou vypěstovat doma a nebo na své zahradě, čeká vás odměna v podobě houbových lahůdek. Sklizeň této houby určitě neprotahujte a nenechávejte ji zcela dospět. příliš staré plodnice ztrácí svou barvu, blednou a velmi rychle tuhnou. Taková hlíva vám nebude chutnat. Hlíva žlutá je také známá svou křehkostí, tudíž se bude hodit do receptů, které nevyžadují příliš dlouhé vaření či pečení. za mě nejlepší způsob úpravy je na pánvi. Houbu okořeňte, orestujte na oleji či másle a připravte si křupavou topinku. V takto základním receptu vynikne chuť i vůně hlívy citronové nejvíce. Do polévek ji přidávejte až ke konci vaření, vyzkoušet můžete třeba oblíbenou falešnou dršťkovou z hlívy.

Chcete se stát lepším pěstitelem i houbařem? Sledujte můj youtube kanál Šumavská houbička!