• Home
  • Letní houby
  • Jak Poznat Ryzec Syrovinka? Možná záměna a výborné recepty
ryzec syrovinka

Jak Poznat Ryzec Syrovinka? Možná záměna a výborné recepty

Ryzec syrovinka je mezi houbaři velmi ceněný díky své charakteristické chuti a vůni. Jak ho ale spolehlivě rozpoznat?

Ryzec syrovinka má klobouk, který může být hnědý, červený nebo oranžový. Jeho tvar je plochý, nálevkovitý nebo vmáčklý s podvinutým okrajem v mládí. Povrch klobouku je hladký, suchý a matný, za sucha může být rozpukaný.

Třeň je válcovitý, hladký a suchý, barvou světlejší než klobouk, tedy hnědý, červený nebo oranžový.

Dužnina je tvrdá, křehká, bělavá nebo nažloutlá.

Ryzec syrovinka se pozná také podle hustých, tlustých, sbíhavých lupenů, které jsou bělavé až krémové a při poranění rezavě hnědnou.

Dalším znakem je bílé mléko, které roní při poranění – zprvu sladké, pak svíravé a na vzduchu hnědnoucí.

Vůně je silně aromatická, rybí, a ve stáří připomíná slanečky.

Kde Roste Syrovinka?

Ryzec syrovinka je houba, kterou můžete najít od června do října v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích. Nejčastěji se objevuje v borech na světlých místech, především pod borovicemi. Najít se dá ale i poblíž smrků a buků. Syrovinka roste jednotlivě nebo ve skupinách a její výskyt není omezený ani sušším letním počasím, kdy jiné houby často nerostou.

Ryzec syrovinka a možná záměna

Při sběru ryzce syrovinky může dojít k záměně s nejedlým ryzcem ryšavým nebo jedovatým ryzcem hnědým.

Ryzec ryšavý je nejedlý, ale po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost a jíst se dá. Takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici.

Ryzec hnědý je považován za jedovatý, i když ne fatálně. Na smrt nebo trvalé zdravotní problémy to není. Jeho mléko je vodnaté a hořké a voní po polévkovém koření Maggi. Klobouk ryzce hnědého je hnědý, někdy okrově hnědý.

Který ryzec je jedlý?

Ryzec syrovinka je jedlá houba s velmi chutnou dužninou. Její mléko však může zanechat těžko odstranitelné skvrny na oblečení, proto je při sběru třeba opatrnosti. Syrovinku lze konzumovat i syrovou, což je mezi houbami vzácnost. Ideální je ale osolit ji a opéct přímo na plotně nebo rozpéct v tuku. Tímto způsobem vynikne její specifická chuť, která je pálivá a zároveň sladká.

Ryzec syrovinka je houba, která se po letech nízkého výskytu začíná opět objevovat v lesích. Pokud se vám poštěstí ji najít, máte před sebou skvělou ingredienci do kuchyně. Tato houba se dá využít do omáčky, polévky, skvělý z ní je houbový tatarák nebo krémové rizoto.

tatarák ryzec recept

Vynikající recepty z ryzce syrovinky najdete v mé hubové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Ryzec syrovinka je tedy houbou, kterou by měl mít v hledáčku každý vášnivý houbař. Její charakteristický vzhled a výborné kulinářské vlastnosti z ní činí jednu z nejcennějších hub v našich lesích.