V tomto článku vám podrobně ukážu, jak poznat rozdíl mezi kačenkou a smržem, a poradím, jak je bezpečně sbírat i zpracovávat. Prohlédněte si srovnávací fotografie a přehlednou tabulku s popisem kačenky a smrže.
Jaro je obdobím, kdy se v lesích objevují jedny z nejlahodnějších hub české přírody – kačenky a smrže. Jak poznat rozdíl mezi kačenkou a smržem? Obě houby jsou oblíbené v kuchyni, obě rostou v podobném období a na podobných stanovištích, a právě proto se mezi nimi často chybuje. Přesto jde o dva odlišné druhy s různými znaky, odlišnou stavbou i kuchyňským využitím. A zatímco smrž je bez obav konzumovatelný, u kačenky české si musíte dát pozor na možné zažívací reakce.
Kačenka česká – křehká kráska jarních lesů
Kačenka česká (Verpa bohemica) se objevuje velmi brzy na jaře, často už během března, a růst může až do května. Najdete ji pod listnatými stromy, nejčastěji pod třešněmi, osikami, topoly, vrbami nebo trnkami. Upřednostňuje vápenité podloží a místa s bohatou vrstvou listového opadu. Nenechte se zmást její nenápadností – často vyrůstá pod listy a zůstává skrytá i zkušenému oku.
Typickým znakem kačenky je klobouk připomínající náprstek – mozkovitě zprohýbaný, zvoncovitý a s okrajem volně nasazeným na třeni. Třeň je dutý nebo vatovitě vyplněný a v mládí bílý, později žloutne. Klobouk není přirostlý ke třeni, takže jej lze snadno oddělit jemným tahem nebo vykroucením.

Kačenka česká alergie – Pozor na případnou nevolnost!
Kačenka je výborná a chuťově výrazná houba, která se hodí do smetanových omáček, rizot i nádivky. Zvlášť dobře chutná s medvědím česnekem nebo mladým špenátem. Ovšem pozor – patří mezi houby, které mohou u některých lidí vyvolat nežádoucí reakce, nejčastěji nevolnost, zvracení nebo zažívací potíže. Tyto projevy nejsou způsobené jedem, ale spíše individuální intolerancí nebo nesprávnou úpravou houby.
První ochutnání by tedy mělo být vždy opatrné – doporučuje se začít s malým množstvím a sbírat pouze mladé, zdravé plodnice. Přezrálé kousky mohou obsahovat vyšší koncentrace problematických látek a rozhodně do košíku nepatří.

Smrže – jarní pochoutka bez rizik
Smrže (Morchella) jsou rovněž jarní houby, ale obvykle rostou o něco později než kačenky – nejvíce v dubnu a květnu. Patří mezi nejvyhledávanější jedlé houby na světě a ve francouzské či italské kuchyni jsou považovány za delikatesu. Najít je můžete v parcích, lužních lesích, pod jasany, ale i na nečekaných místech – například na zahradních kompostech, skládkách dřeva, či dokonce v popelištích. Mají rády zásaditou, humózní půdu a místa, která si dlouhodobě drží vlhkost.
Rozpoznání smrže je poměrně snadné: jeho klobouk připomíná včelí plástev – je tvořen sítí hlubokých jamek oddělených příčnými a podélnými žebry. Na rozdíl od kačenky je klobouk smrže přirostlý k třeni, a to téměř po celé své délce. Pokud smrž rozkrojíte podélně, uvidíte, že je kompletně dutý – bez vatovité výplně.

Výhodou smržů oproti kačenkám je fakt, že nezpůsobují alergické reakce. Jsou zcela bezpečné pro většinu konzumentů, a proto se často doporučují i méně zkušeným houbařům.
Smrže se v kuchyni dají použít všestranně – výborně chutnají v kombinaci s chřestem, medvědím česnekem nebo v krémové polévce. Skvělé jsou i nadívané (například směsí jater, cibule a bylinek), případně zapečené se sýrem nebo jako náplň do slaných závitků.
Jaký je rozdíl mezi kačenkou a smržem?
Přestože se kačenky a smrže sbírají ve stejném období a rostou na podobných místech, rozdíl mezi nimi je při bližším pohledu zřetelný:
Vlastnost | Kačenka česká (Verpa bohemica) | Smrž (Morchella spp.) |
---|---|---|
Klobouk | Mozkovitý, zvoncovitý, nepřirostlý k noze | Jamkovitý (plástvový), přirostlý k noze |
Třeň | Dutý nebo vatovitě vyplněný | Dutý, hladký |
Vnitřní stavba | Ne zcela dutá, často s vatou | Plně dutý |
Možnost záměny | Ucháč obecný (pozor – jedovatý) | Ucháč obecný (pozor – jedovatý) |
Reakce na konzumaci | U citlivých osob možné zažívací potíže | Obvykle bezproblémová konzumace |
Vhodnost k sušení | Ano | Ano |
Vhodnost k nakládání | Ne příliš vhodná | Méně časté, ale možné |
Pozor na ucháče!
Ať už se vydáte na smrže nebo kačenky, musíte být obezřetní a důkladně se naučit rozeznávat také jednu nebezpečnou záměnu – ucháč obecný (Gyromitra esculenta). Tato houba bývá laiky často zaměňována právě za kačenku či smrž, ale na rozdíl od nich je toxická. Obsahuje gyromitrin – látku, která se v těle mění na monomethylhydrazin, což je prudký jed. Otravy ucháčem mohou být velmi vážné, a proto se nedoporučuje jakékoli riziko.
Ucháče poznáte podle klobouku, který je výrazněji laločnatý, mozkovitě zprohýbaný a má kaštanově hnědou barvu. Na rozdíl od smrže a kačenky není po rozříznutí dutý – uvnitř se nacházejí komůrky a nepravidelná struktura.

Nechte si poradit od zkušené houbařky
Kačenky i smrže jsou jarními lahůdkami, které si zaslouží místo v každé kuchyni. Pokud si nejste jistí jejich správným určením, vyhledejte radu zkušeného houbaře nebo se podívejte na ověřená videa a návody – například na mém houbařském YouTube kanálu Šumavská houbička, kde najdete praktické ukázky z terénu.
Ať už se vydáte na kačenku nebo smrž, vždy houby sbírejte s úctou k přírodě a zpracovávejte je s respektem ke svému zdraví. A nezapomeňte – i jeden chybný klobouček může zkazit celou houbovou pohodu.