• Home
  • Letní houby
  • Kotrč kadeřavý stojí tisíce korun – Víte jak ho poznat?
jak poznat kotrč kadeřavý

Kotrč kadeřavý stojí tisíce korun – Víte jak ho poznat?

Kotrč kadeřavý je skvělá houba z mnoha důvodů. Jde o houbu léčivou, velice chutnou, draze vykupovanou a pro houbaře začátečníka velmi snadno poznatelnou. Pojďte se se mnou podívat na to, jak kotrč kadeřavý poznat, kde ho najít a co z něj uvařit.

Kotrč kadeřavý je známý pod mnoha lidovými jmény. Zkadeřernou houbu tak můžete znát i pod názvy strapáč, beraní hlava, beranice, diviš, beranní kule, v Německu se kotrči říká fette henne nebo krause glucke.

Všechny druhy kotrčů jsou jedlé, některé však vzácné i ne tak chutné!

V lese můžete najít tři druhy kotrčů, z nichž všechny jsou jedlé. Já doporučuji sbírat pouze kotrč kadeřavý, který je hojný a nejchutnější. Jak poznáte jednotlivé druhy kotrčů? Každý druh kotrče parazituje na specifickém stromě. Kotrč kadeřavý se vyskytuje na borovicích, zatímco kotrč Němcův (Sparassis nemecii) roste na smrcích a jedlích a kotrč štěrbákový (Sparassis laminosa) na dubech a bucích. Vzhledem k tomu, že kotrč Němcův a kotrč štěrbákový jsou ohrožené druhy, je lepší je nesbírat a chránit.

kotrč němcův

Jak vypadá kotrč kadeřavý?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je oblíbená a velmi chutná houba, která se vyskytuje převážně v jehličnatých a smíšených lesích, zejména pod borovicemi. Roste v letních a podzimních měsících, od července do října, a jeho plodnice jsou nepřehlédnutelné díky svému nepravidelně kulovitému tvaru a zoubkatým, zkadeřeným větévkám. Klobouk kotrče má bílou až okrovou barvu a vytváří masivní plodnice, které mohou dosahovat až 30 cm v průměru a vážit až 6 kg.

Noha kotrče je tlustá, kořenovitá a ponořená do země, s hladkým povrchem bílé nebo okrové barvy. Dužnina houby je křehká, bílá a neměnná. Kotrč nemá prsten ani pochvu. Chuť této houby je příjemná, s nádechem oříšků, a může být lehce pálivá nebo sladká. Vůně je houbová a kořenitá.

KOTRČ KADEŘAVÝ KOŠÍK

Nejlepší recepty z kotrče najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni

Kotrč kadeřavý je výtečná jedlá houba, která se hodí ke všem kuchyňským úpravám. Jeho využití v kuchyni je opravdu všestranné, přičemž jednou z nejoblíbenějších příprav je falešná dršťková polévka. Kotrč lze také uchovat v chladu, ideálně v misce s vodou, což umožňuje delší skladování a zachování čerstvosti.

KOTRČ KUCHAŘKA RECEPTY

Pokud si nejste přípravou kotrče jistí, pak doporučuji pořídit mou hubovou kuchařku Šumavská hubička v kuchyni. Ta vás naučí vařit 107 receptů (nejen z kotrče) a naučí vás sbírat 36 druhů jedlých a výtečných hub, které můžete sbírat od jara až do zimy.

Léčivý kotrč kadeřavý – Co všechno v těle dokáže?

Kotrč má léčivé a antibakteriální vlastnosti, které pozitivně ovlivňují pleť a výrazně podporují hojení ran. Obsahuje také betaglukan, látku známou pro své protirakovinné účinky.

Jak vyčistit kotrč kadeřavý? Mám pro vás ten nejlepší návod

Čištění kotrče kadeřavého vyžaduje trochu trpělivosti kvůli jeho husté a členité struktuře, která snadno zachytává nečistoty. Nejprve odřízněte spodní část nohy, která bývá nejvíce znečištěná. Poté plodnici důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili všechny zbytky jehličí, hlíny a drobných nečistot usazených mezi zkadeřenými větévkami. Pro lepší přístup k těmto místům můžete kotrč opatrně rozdělit na menší části. Pomoc si můžete jemným kartáčkem a pinzetou.

Vyvarujte se několikahodinovému namáčení kotrče ve vodě! Kotrč ztratí na své unikátní textuře, chuti i vůni.

Kotrč kadeřavý možná záměna za jiné druhy hub

Existuje několik hub, které jsou kotrčům velmi podobné. Společným znakem těchto hub je, že svým vzhledem připomínají mořské houby nebo korály, nemají lupeny ani rourky a rostou paraziticky na stromech nebo rozkládajícím se dřevě.

Nejznámější z nich jsou kuřátka, kterých v našich lesích najdeme přibližně 40 druhů, včetně jedlých i nejedlých. Určování jednotlivých druhů je obtížné, proto není vhodné, aby je sbírali nezkušení houbaři. Navíc naše lesy nabízejí mnoho jiných, chutnějších hub k jídlu.

Podobné kuřátkům jsou kuřátečka, která mají méně rozvětvené plodnice. Dále jsou tu kuřince, drobné houby s pestrým zbarvením, a různé druhy krásnorůžka, které jsou v mladém stadiu charakteristické slizkým povrchem.

kotrč šumavská houbička

Můj pradědeček pěstoval kotrč doma ve sklepě

Vzpomínám si, že můj pradědeček kotrč kadeřavý často sbíral a měl fintu, jak mít stálý přísun této chutné huby i v době, kdy v lesích nerostla. Přinesený kotrč kadeřavý zasadil do vlhkého písku ve sklepě a pak jen uřezával dorostlé části houby. osobně jsem to ještě nezkoušela, ale fungovalo to!