ryzec smrkový

Ryzec smrkový: Jak ho poznat a využít v kuchyni

Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus) je houba, kterou můžete nalézt od srpna do listopadu, především v jehličnatých lesích pod smrky, ale také na loukách a pastvinách. Je to jedlá houba s velmi chutnou dužinou, která se v kuchyni dá využít mnoha způsoby.

Jak poznat ryzec smrkový?

Barva klobouku: Ryzec smrkový má klobouk v barvách zelené, červené a oranžové, často s mrkvovou barvou a zelenavými kruhy.

Tvar klobouku: Klobouk je plochý, vmáčklý nebo klenutý, okraj je v mládí podvinutý, později ostrý. Povrch klobouku je hladký a za vlhka slizký.

Noha a dužnina: Třeň (noha) je válcovitý, v mládí plný, později dutý, barva třeně se pohybuje od žluté přes červenou až po oranžovou. Konzistence třeně a dužniny je křehká, dužnina má příjemnou houbovou vůni a výraznou kořenitou až pálivou chuť. Povrch třeně je hladký.

Lupeny: Lupeny jsou žlutooranžové, sbíhavé, řídké a široké, při poranění zelenají.

ryzec smrkový

Kuchyňské využití

Ryzec smrkový je v kuchyni velmi všestranně využitelný. Nejčastěji se nakládá do octa, což je tradiční způsob konzervace, který uchovává jeho chuť i po delší dobu. Můžete ho ale také smažit, dusit nebo přidávat do různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky nebo houbové směsi.

Možnost záměny

Ryzec smrkový je velmi podobný ryzci pravému (Lactarius deliciosus). Rozdíl je hlavně v místě výskytu a barvě klobouku – ryzec pravý roste pod borovicemi a nemá tak výraznou zelenavou barvu.

Ryzec smrkový v kuchyni – Tyto recepty musíte vyzkoušet!

Ryzec smrkový je výborný nejen pro nakládání, ale také pro přípravu různých houbových pokrmů. Můžete z něj například připravit chutné houbové rizoto, polévku nebo ho přidat do těstovin. Jeho výrazná kořenitá chuť dodá každému jídlu specifický nádech, který ocení každý milovník hub.

Pokud si nevíte rady s přípravou ryzce, určitě si pořiďte mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která nabízí 107 vynikajících receptů z 36 druhů hub.

Pokud máte možnost, vydejte se na houby do smrkového lesa a zkuste si nasbírat ryzec smrkový. Nejenže si užijete procházku přírodou, ale přinesete si domů i vynikající ingredienci pro vaše kulinářské experimenty.

ryzec smrkový kuchařka