Je žlutý jako sýr, chutná jako kuře a jeho jméno je odvozený od chemického prvku sýry. Sírovec žlutooranžový vás zaujme i pro svou charakteristickou chuť. Tato zvláštní houba vypadá trochu jako vetřelec a rozhodně se vám do chuťových pohárků rychle vetře. Dnes vám žlutý jedlý choroš představím a poradím, kde ho najít i co z něj uvařit.
Sírovec žlutooranžový ((Laetiporus sulphureus) je houba, která roste od dubna do září, a to především v listnatých a smíšených lesích, parcích, sadech a zahradách. Typickým místem výskytu jsou pařezy, živé i odumřelé kmeny listnatých stromů, zejména vrb, topolů a dubů. V teplejších oblastech je jeho výskyt častější.
Věděli jste, že sírovec žlutooranžový je velmi hojná huba, na kterou můžete náhodou narazit při cestě autem? Mnohdy stačí, když budete pečlivě pozorovat ovocné stromy rostoucí při silnici. Sírovec nejčastěji vyrůstá na švestkách, jabloních, hrušních, třešních. Najít ho lze i na dubech či bucích a jedovatém dřevě akátu.
Jak sírovec žlutooranžový vypadá
Plodnice sírovce jsou nápadné svou sírově žlutou až oranžovou barvou a vějířovitým či polokruhovitým tvarem. Klobouk mladých plodnic je hladký, ale s věkem se může svrašťovat. Sírovec nemá nohu, a jeho dužnina je v mládí měkká, šťavnatá a bělavá. Plodnice jsou zpravidla přirostlé bokem k podkladu, tvoří patrovitě nahloučené trsy a mají jemnou, příjemně houbovou vůni.
Jedlý choroš, to bych nejedl… Když víte, jak na sírovce, neskutečně si pochutnáte!
Houba je jednoletá a jedlá, ovšem pouze v mladém stádiu. Starší plodnice vysychají a drolí se, čímž ztrácejí svou chuť a strukturu. V kuchyni je sírovec žlutooranžový ceněn pro své mladé plodnice, které lze využít například na přípravu houbových řízků nebo výtečného guláše. Jeho chuť je spíše nevýrazná s lehce kyselým podtónem, což umožňuje široké možnosti v kombinaci s dalšími ingrediencemi.
Já osobně doporučuji vyzkoušet sírovec na kari a sírovec na grilu. Vynikající jsou i opečené kousky sírovce na pánvi. Dobře chutná i pečený na česneku a nebo v kombinaci s krémovými brambory. Skvělé recepty ze sírovce najdete třeba v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou koupíte pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Jedlý choroš sírovec žlutooranžový je třeba předvařit
Pokud si sírovce vezmete do kuchyni, doporučuji jej nejdříve 15 minut povařit v osolené vodě, nebo ve vývaru. V případě, že najdete choroše z neovocného stromu, jako je topol, vrba, buk apod., pak sírovce ještě před vařením nechte minimálně 3 hodiny namáčet v mléce. Mléko z houby stáhne nepříjemnou nakyslou chuť, kterou z těchto stromů převzal.
Nejchutnější sírovec je z ovocných stromů, protože houba do sebe vtahuje vlastnosti dřeva. Pozor si dejte na akátové dřevo, které obsahuje jedovaté látky, které mohou být v sírovce obsažené. Jde však o věděcky nepotvrzené informace. Jsou houbaři, kteří sírovec z akátu konzumují.