• Home
  • O houbách
  • Šťavnatka pomrazka – Jak ji poznat, záměna a recepty
šťavnatka pomrazka

Šťavnatka pomrazka – Jak ji poznat, záměna a recepty

Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus) patří mezi houbaři stále často přehlížené, ale nesmírně zajímavé a chutné houby.

Kdy a kde najít šťavnatky pomrazky?

Tato drobná, avšak výrazná houba roste v jehličnatých a smíšených lesích, především pod borovicemi. Najdete ji na kyselých půdách pokrytých spadaným jehličím, kde vyrůstá buď jednotlivě, nebo v menších skupinkách.

Jak už její název napovídá, mrazivé počasí jí nevadí – naopak. Nejhojněji se objevuje po prvních podzimních mrazících a její sezóna trvá až do příchodu větších mrazů či sněhu, tedy od září do prosince.

Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese

Jak šťavnatka pomrazka vypadá?

Šťavnatka pomrazka je snadno rozpoznatelná podle svého hnědého až olivově hnědého klobouku, který je za vlhka lepkavý. Lupeny i noha mají typicky nažloutlé zbarvení, což ji odlišuje od podobných druhů. Plodnice jsou drobné, klobouky dosahují průměru 3–6 cm, ale jejich aroma a chuť jsou výrazné a lahodné. Díky těmto znakům je snadno identifikovatelná i pro méně zkušené houbaře.

Jak šťavnatky zpracovat v kuchyni?

V kuchyni je šťavnatka pomrazka flexibilní a snadno ji začleníte do různých receptů. Přestože má drobnější plodnice, její chuťové vlastnosti to bohatě vyvažují. Nejčastěji se využívá v kombinaci s dalšími podzimními houbami, například do polévek, omáček či nádivek. Skvěle se hodí také na restování nebo do zapékaných pokrmů. Její chuť vynikne při opečení na pánvi, houbové škvarky z pomrazky jsou geniální!

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni

Možné záměny

Šťavnatka pomrazka je jedlá a chutná houba, u které nehrozí záměna za nebezpečné druhy. Nicméně může být zaměněna za šťavnatku olivově bílou (Hygrophorus olivaceoalbus), která má méně výrazné zbarvení lupenů a třeně. Obě houby jsou jedlé a chutné, takže záměna není problémem. Pokud si však chcete být jistí, zaměřte se na charakteristickou hnědou až olivově hnědou barvu klobouku a nažloutlé odstíny ostatních částí plodnice.

Šťavnatka pomrazka je opravdovým pokladem pozdního podzimu a začátku zimy. Díky své odolnosti vůči mrazům a jedinečné chuti by neměla chybět v repertoáru žádného zimního houbaře. Vyzkoušejte ji a obohaťte své houbové pokrmy o nový rozměr.

šťavnatka pomrazka záměna