Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus) patří mezi houbaři stále často přehlížené, ale nesmírně zajímavé a chutné houby.
Kdy a kde najít šťavnatky pomrazky?
Tato drobná, avšak výrazná houba roste v jehličnatých a smíšených lesích, především pod borovicemi. Najdete ji na kyselých půdách pokrytých spadaným jehličím, kde vyrůstá buď jednotlivě, nebo v menších skupinkách.
Jak už její název napovídá, mrazivé počasí jí nevadí – naopak. Nejhojněji se objevuje po prvních podzimních mrazících a její sezóna trvá až do příchodu větších mrazů či sněhu, tedy od září do prosince.

Jak šťavnatka pomrazka vypadá?
Šťavnatka pomrazka je snadno rozpoznatelná podle svého hnědého až olivově hnědého klobouku, který je za vlhka lepkavý. Lupeny i noha mají typicky nažloutlé zbarvení, což ji odlišuje od podobných druhů. Plodnice jsou drobné, klobouky dosahují průměru 3–6 cm, ale jejich aroma a chuť jsou výrazné a lahodné. Díky těmto znakům je snadno identifikovatelná i pro méně zkušené houbaře.
Jak šťavnatky zpracovat v kuchyni?
V kuchyni je šťavnatka pomrazka flexibilní a snadno ji začleníte do různých receptů. Přestože má drobnější plodnice, její chuťové vlastnosti to bohatě vyvažují. Nejčastěji se využívá v kombinaci s dalšími podzimními houbami, například do polévek, omáček či nádivek. Skvěle se hodí také na restování nebo do zapékaných pokrmů. Její chuť vynikne při opečení na pánvi, houbové škvarky z pomrazky jsou geniální!

Vyzkoušejte! Vynikající houbová polévka se šťavnatkou pomrazkou
Možné záměny
Šťavnatka pomrazka je jedlá a chutná houba, u které nehrozí záměna za nebezpečné druhy. Nicméně může být zaměněna za šťavnatku olivově bílou (Hygrophorus olivaceoalbus), která má méně výrazné zbarvení lupenů a třeně. Obě houby jsou jedlé a chutné, takže záměna není problémem. Pokud si však chcete být jistí, zaměřte se na charakteristickou hnědou až olivově hnědou barvu klobouku a nažloutlé odstíny ostatních částí plodnice.
Šťavnatka pomrazka je opravdovým pokladem pozdního podzimu a začátku zimy. Díky své odolnosti vůči mrazům a jedinečné chuti by neměla chybět v repertoáru žádného zimního houbaře. Vyzkoušejte ji a obohaťte své houbové pokrmy o nový rozměr.
